vissernz.reismee.nl

Paihia (2)

Kia Ora,


We zijn inmiddels een gehele week in Paihia en we genieten ondanks de corona volop. Jan Willem is helaas nog wel ziek, maar is herstellende en we hopen dat hij donderdag of vrijdag weer negatief test. Het weer is hier heerlijk, een aangename 23 graden, met ’s avonds minimaal 16 graden. In de avond wordt het wel wat fris doordat de wind hier behoorlijk waait, waardoor je een jasje of vestje nodig hebt, ondanks de temperatuur.


Strand, souvenirs en sla


We (Hans en Marietje) zijn nog steeds negatief getest en gelukkig heeft Marietje ook geen symptomen en we hopen dat dit ook zo blijft. Tegenover ons motel liggen we regelmatig op het strand en hebben we ook een duik genomen. Ondertussen hebben we een ritje gemaakt richting de Kauri bewerkingsfabriek van Romeyn (8 Te Kahu Street Haruru Falls) en daar een paar mooie dingen gekocht voor thuis. De eigenaar, Cees, is een Nederlander die al sinds 1965 in Nieuw-Zeeland woont en om 10 uur nog altijd een kop koffie drinkt. Cees is niet de enige Nederlander die wij zijn tegengekomen, in de souvenirwinkel in Paihia zijn wij nog een Nederlandse tegengekomen die al 35 jaar in Nieuw-Zeeland woont. Het lijkt wel een herhaling van 13 jaar geleden, we komen overal Nederlanders tegen.

Vlak bij Paihia, in Waitangi is het verdrag van Waitangi getekend tussen de Engelse kolonisten en de Maori. Deze dag wordt ook wel gezien als de geboortedag van Nieuw-Zeeland en 6 februari is ook een jaarlijkse vrije dag. Over het verdrag is veel te doen, mede door de interpretatieverschillen in de Engels versie en de tekst in het Maori. Wij hebben besloten deze plek niet te bezoeken omdat Jan Willem helaas nog steeds corona heeft. Het verdrag en de tekst zelf gaan wij bekijken in het Te Papa museum in Wellington.

In Kerikeri hebben wij (Marietje & Hans) boodschappen gedaan en ook hier kwamen we gemigreerde Nederlanders tegen. Dit keer 4 ex-landgenoten die gezellig in het plat Limburgs op straat aan het bijpraten waren. Op de terugweg hebben wij heerlijke perziken en tomaten gekocht direct bij de boer. We zijn ook nog op zoek gegaan naar een imker, maar helaas is dat niet gelukt. Wij vinden de honing in Nieuw-Zeeland heerlijk en hopen bij een imker een bijzondere variant te kunnen kopen. Een voorbeeld hiervan is de Manuka honing, die ook allerlei gunstige gezondheidseigenschappen wordt toegeschreven en dat is ook te zien aan de prijs.

In tegenstelling tot vorige keer hebben we nu het BBQ’en uitgevonden. Het vlees in Nieuw-Zeeland is heerlijk en met een broodje en sla erbij met een glas rosé of wit is het zowaar nog een prima maaltijd. Naast de sla hebben we ook groene asperges die ook heerlijk krokant worden op de BBQ bovenop het motel. Speciaal voor Jan Wessels en Bert Kooistra: Hier zijn de steaks groter dan de borden, kleiner dan 450 gram wordt het niet. Voor $13 heb je een rumpsteak van 500 gram ongeveer. We hebben ook gekeken naar visfilet voor op de BBQ, maar die verkoopt de supermarkt niet, alleen hele vissen met alles erop of eraan. Een alternatief is voor $150 een boottrip boeken en zorgen dat je vis vangt, de bemanning fileert de vangst en je krijgt het geheel mee in in plastic zak om thuis in te vriezen of op te eten.

Morgen vertrekken we naar Warkworth, maar rijden via Dargaville om even gedag te zeggen tegen een nicht van Marietje, Kathryn, op afstand natuurlijk. Daarnaast proberen wij het verblijf van Jan Willem en Marietje te verlengen zodat ze bij Chris en Elaine in Dargaville langs kunnen omdat dit een belangrijk doel van deze reis was en is.

Groeten,

Jan Willem, Marietje en Hans

Paihia, Russell, Kawakawa, Kerikeri

Kia Ora,

Het heeft even geduurd, maar het blog zal langzaam bijgewerkt worden. We zitten nu (nog) steeds in Paihia en na een aantal dagen is Hans negatief getest waardoor we gezamenlijk weer op pad kunnen. Helaas zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van corona, daarover later meer.

Paihia & Russell, Bay of Islands

Paihia ligt in het noorden van Nieuw-Zeeland in de Bay of Islands. Dit gebied heeft een gematigd klimaat, waarbij de temperatuur overdag ongeveer 23 graden is en ’s nachts niet beneden de 16 komt. Wij kijken uit op een prachtige baai en aan het strand tegenover het motel staan bomen met rode bloesem, Christmas trees, die zo genoemd worden omdat ze met kerst bloeien. Als je in Nieuw Zeeland bent is de UV-factor, zelfs op een bewolkte dag extreem hoog, dit komt door het gat in de ozonlaag. Je moet jezelf regelmatig insmeren omdat je heel snel verbrand en overdag de volle zon vermijden. De Kiwi’s (Nieuw-Zeelanders) lopen ook vaak met lange mouwen en lange broeken, hoge sokken en een hoed om zichzelf te beschermen tegen de zon. Voor ons is een korte broek met T-shirt met regelmatig insmeren voldoende, maar proberen we wel de zon te vermijden door in de schaduw te lopen.

Paihia is een leuk dorp met een gezellig centrum en een overvloed aan eettentjes en restaurants. Daarnaast kan je diverse dagtochten doen rond de baai en parasailen, kajakken of zelfs met een SUP op pad. Wij hebben de ferry genomen naar Russell, die kost $16, en daarmee vaar je door de baai en heb je onderweg een prachtig uitzicht. In Russell staat de oudste kerk van Nieuw-Zeeland, maar het is verder klein en voor een middag leuk om te bezoeken en even op een terrasje of, zoals wij hebben gedaan, even de supermarkt in en wat te drinken halen en dit lekker op een bankje onder de Christmastrees op het strand opdrinken.

Kerikeri, Kawakawa & corona…

In de regio rond Paihia wonen een aantal neven en nichten van Marietje, Leo in Kerikeri en Christine in Kawakawa en Maree in Whangarei. Helaas was het niet mogelijk om met Leo af te spreken, maar hebben we nog wel Kerikeri bezocht. Het ligt midden in het gebied waar veel groenten en fruit verbouwd wordt. Onderweg kom je allemaal kraampjes tegen met sinaasappels, mais, kiwi’s, aardbeien, tomaten, avocado’s, macadamianoten en nog veel meer. Wij hebben voor $5 heb je een anderhalve kilo heerlijke onbespoten sinaasappels gekocht en elders voor $6 een kilo roma tomaten. De sinaasappel boer vertelde dat er steeds minder sinaasappels verbouwd worden (it’s like hen’s teeth) omdat de velden worden omgezet naar kiwi’s of plaats maken voor huizen. Je ziet ook veel nieuwbouw want ondanks de huizencrisis hier in Nieuw-Zeeland blijft de vraag groot. In Kerikeri zijn wij op zoek gegaan naar de Te Wairere Falls (watervallen) maar na 4 maal hetzelfde stuk te hebben gereden, hebben we het opgegeven. Na navraag bij de lokale bowlingclub bleek dat dit inderdaad lastig te vinden was én dat ze vrijwel droog stonden. Gelukkig op de terugweg van Kerikeri naar Paihia liggen de Haruru Falls, deze konden wij wél vinden en hebben hier ook gestopt om even een foto te maken een broodje te eten. Wij gaan nog terug naar Haruru Falls vanwege een klein houtbewerkingsbedrijf waar Kauri verwerkt wordt en er hele mooi onderzetters en andere voorwerpen van gemaakt worden. Kauri is speciaal hardhout, wat alleen maar kan worden verwerkt uit bomen die opgevist worden uit rivieren of opgegraven wordt uit de grond. De boom zelf is beschermd en het is illegaal om deze bomen te kappen, hierdoor zijn producten met Kauri ook duurder.

Een voorwaarde voor bezoek is een negatieve test en gelukkig hadden we die eindelijk allemaal. We hebben een afspraak gemaakt met een nicht van Marietje, Christine, zij is de dochter van Chris en Elaine, een oom en tante van Marietje die hier in Nieuw-Zeeland in Dargaville wonen. Daarnaast hebben ook een afspraak met Maree gemaakt waar we gaan lunchen. Marietje heeft naar Kawakawa gereden, voor het eerst aan de linker kant, maar het went snel. We rijden in een Mitsubishi Outlander, een SUV met een aardig vermogen, maar dit heb je ook nodig omdat de wegen in een slechtere staat verkeren en je op gravel roads (onverharde wegen) terecht kan komen. Eenmaal in Kawakawa zijn we hartelijk verwelkomt door Chris, Christine, James en Kaylee. Christine, if you read this, please advise if the spelling makes any sense at all. Zij wonen op en een heuvel in het centrum, in een prachtig oud wit huis. Een typisch houten huis zoals hier heel veel staan, met op de veranda een bank om in late middag nog van de zon te genieten. Christine heeft de tuin onder handen genomen en deze staat vol met prachtige bloemen en planten en is grasmaaien een redelijke dagtaak. We hebben ook nog de lokale toeristische trekpleister bezocht: Het publieke toilet. In tegenstelling tot in Nederland heb je in Nieuw-Zeeland overal openbare toiletten. Deze toiletten in Kawakawa zijn speciaal omdat ze ontworpen zijn door de Oostenrijkse kunstenaar Hundertwasser. Hij had aangeboden het gehele centrum in dezelfde stijl te ontwerpen, maar dat vond de gemeenteraad geen goed idee. Toch hebben sommige eigenaren zélf aanpassingen gedaan, waardoor sommige winkels een façade hebben die aansluit bij zijn ontwerp. Nadat wij afscheid hadden genomen en nog een foto met ons allen gemaakt hebben zijn we teruggereden naar Paihia en hebben daar heerlijke fish and chips van snapper genomen omdat we even geen zin hadden om te koken.

Helaas heeft Jan Willem een positieve coronatest en hebben we onze afspraak met Maree moeten afzeggen en gaan wij niet door naar Dargaville, maar zullen wij langer in Paihia verblijven. Wij hopen dat hij snel hersteld en we vanuit Warkworth alsnog naar Dargaville kunnen om de familie daar te bezoeken. De klachten zijn gelukkig niet erg, maar het is wel vermoeiend, vervelend en beperkt je mogelijkheden enorm. Marietje heeft gelukkig nog geen klachten en Hans is hersteld, maar we blijven testen. Wij zijn misschien klaar met corona, maar corona nog niet met ons.


Groeten,

Jan Willem, Marietje en Hans

Auckland, Buien en Corona

Auckland, Buien en Corona


Kia Ora,

Inmiddels zijn wij (Jan Willem, Marietje en Hans) aangekomen in Auckland. De één iets fitter dan de ander want slapen in een vliegtuig blijft toch wel een uitdaging. Dit was niet de enige uitdaging die we hebben.

De eerste dag hebben wij in Auckland de tijd om even bij te komen én de stad te bekijken. We hebben een rondje gelopen vanaf ons hotel (The Sebel, Viaduct Harbour) naar het centrum en de supermarkt om de eerste boodschappen te halen. We zijn langs de cruise terminal gelopen waar een aantal zeer grote cruiseschepen liggen en langs de tv toren van TVNZ. Auckland is ook een hele groen stad en wij voelden ons direct thuis. Om de aankomst te vieren zijn we gezellig bij restaurant Giraffe onder het hotel gaan eten. Het eten is heerlijk en met name de wijn smaakt naar meer! Helaas is het weer wel wat wisselvallig en is er soms een bui, maar koud wordt het nooit.

De volgende dag heeft Hans voor de zekerheid een Corona-test gedaan omdat hij zich niet lekker voelde en helaas was deze positief. Hierdoor moesten er een aantal zaken anders georganiseerd gaan worden, hierdoor heeft het eerste blog ook langer op zich laten wachten. In Nieuw-Zeeland moet je ook 5 dagen in isolatie om te voorkomen dat je het virus verspreid, nu is dat wat lastig als je samen reist, maar gelukkig zijn Jan Willem en Marietje niet besmet geraakt, zij hadden ook de booster gehad, dus mogelijk heeft dat meegeholpen. In plaats van naar de familie in Dargaville hebben we Paihia gekozen om te verblijven, want het hotel in Auckland zat vol.

De rit vanaf Auckland naar Paihia is ongeveer 3 uur, maar in Nieuw-Zeeland moet je niet alleen de bestemming waarderen, maar het rijden zelf ook. De uitzichten zijn prachtig en soms een stop maken op een uitzichtpunt of een dorpje zorgt ook voor een onderbreking. Wij zijn gestopt in Waipu, dit ligt tussen Auckland en Whangarei in om even te lunchen. We zijn ook nog bij een stalletje gestopt waar er verse macadamianoten te koop zijn, rechtstreeks uit de boomgaard erachter. Eenmaal aangekomen in Paihia hebben we spullen uitgepakt en hebben we fish & chips afgehaald, waarbij de vis (snapper) echt heerlijk was.

We zitten nu ook in een ander motel, namelijk het Ala Moana motel met uitzicht op zee. Bovenop het terras staat een barbecue waar je gebruik van kan maken en hebben we een woonkamer met daarin tafel, bed, bank en een aparte 2-persoonslaapkamer en een badkamer. We kunnen dit motel aanraden vanwege het uitzicht en de locatie, daarnaast is de eigenaar John heel vriendelijk en behulpzaam.

Nog een reistip. Mocht je zelf een reis zoals deze ondernemen, zorg ervoor dat je goed verzekerd bent en boek alles flexibel waarbij je nog kan annuleren. Dit heeft in ons geval ervoor gezorgd dat we geen extra kosten hadden en onze reis konden aanpassen en daardoor het familiebezoek kunnen uitstellen.


Vriendelijke groeten,


Jan Willem, Marietje & Hans.

P.s. Joost is vanaf 21 december bij ons in Nieuw-Zeeland

Verblijf, Vluchten & Vertraging

Kia Ora,

Het is zo ver, we gaan op reis! Jan Willem en Marietje zitten op dit moment al in Bali en vliegen morgen door naar Auckland. Hans vertrekt vandaag, maar de luchtvaartmaatschappij had andere plannen. Joost vertrekt 19 december en zal 21 december aankomen in Auckland. Onderaan staat ons reisschema, zo weten jullie waar wij verblijven.

Gisterenmiddag kreeg Hans een e-mail dat zijn vlucht met Lufthansa naar Frankfurt was geannuleerd. Hierdoor was de aansluitende vlucht naar Tokio ook niet meer mogelijk. Na enige tijd kwam er een bericht dat er nieuwe vluchten geboekt waren, ditmaal via Parijs met Air France. Het gevolg van de wijziging is dat de aankomst niet om 10 uur ’s ochtends in Tokio is, maar na 7 uur in de avond. Het is al bijzonder dat er een andere vlucht mogelijk was, omdat Lufthansa enorme problemen had in München en de KLM op Schiphol door sneeuw en mist. Bij het vragen om een eerdere vlucht was het antwoord: "Helaas kan dit niet, we zijn al overboekt met gemiddeld 14 passagiers!"

Wat wij kunnen aanraden is het zorgen voor een goede reis- en annuleringsverzekering in dit soort gevallen en waar mogelijk gebruik te maken van een creditcard die extra dekkingen op dit gebied heeft. Daarnaast in het geval van annuleringen en vertragingen passagiers rechten hebben vanuit de EU wetgeving (EU-261). Dus mocht je zelf een reis boeken, zeker wat verder weg, zorg dat je goed voorbereid en verzekerd bent!

Groeten,

Jan Willem, Marietje, Hans en Joost


Verblijf









Nachten

Aankomst

Vertrek


Hotel

Auckland

3


10-12-2023

13-12-2023


The Sebel (haven)

Dargaville

4


13-12-2023

17-12-2023


Verblijf bij familie

Paihia

3


17-12-2023

20-12-2023


Dolphin motel

Warkworth

2


20-12-2023

22-12-2023


Bridge House Lodge

Whitianga

3


22-12-2023

25-12-2023


Crowsnest Apartments

Rotarua

1


25-12-2023

26-12-2023


Bella Vista Motel Rotorua

Taupo

2


26-12-2023

28-12-2023


The village resort

Ohakune

1


28-12-2023

29-12-2023


The Peaks motor Lodge

New Plymouth

2


29-12-2023

31-12-2023


Auto Lodge Motor Inn

Wellington

3


31-12-2023

3-1-2024


Willis Village

Nelson

2


3-1-2024

5-1-2024


Chelsea motor park Lodge

Hokitika

2


5-1-2024

7-1-2024


Fitzherbert Court Motel

Fox glacier

2


7-1-2024

9-1-2024


Lake Matheson Motel

Wanaka

2


9-1-2024

11-1-2024


Wanaka Hights Motel

Te Anau

1


11-1-2024

12-1-2024


Ambert Court Motel

Boottocht

1


12-1-2024

13-1-2024


Real NZ

Queenstown

4


13-1-2024

17-1-2024


The Glebe

Tekapo

3


17-1-2024

20-1-2024


Lake Tekapo Cottages

Christchurch

3


20-1-2024

23-1-2024


Ashford Motor Lodge


Vluchten

Jan Willem en Marietje



Vertrek

Aankomst




30-nov

1-dec

AMS

SIN

SQ323

1-dec

1-dec

SIN

DPS

GA0843

9-dec

9-dec

DPS

SIN

GA0842

10-dec

10-dec

SIN

MEL

SQ237

10-dec

10-dec

MEL

AKL

NZ128

23-jan

23-jan

CHC

SIN

SQ298

23-jan

24-jan

SIN

AMS

SQ324






Hans





Vertrek

Aankomst




8-dec

8-dec

AMS

CDG

AF1141

8-dec

9-dec

CDG

HND

AF297

10-dec

11-dec

NRT

AKL

NZ90

17-jan

17-jan

ZQN

AKL

NZ616

17-jan

17-jan

AKL

LAX

NZ6

18-jan

19-jan

LAX

MUC

LH453

19-jan

19-jan

MUC

AMS

LH2308






Joost





Vertrek

Aankomst




19-dec

20-dec

AMS

ICN

KE926

20-dec

21-dec

ICN

AKL

KE411

23-jan

23-jan

CHC

SYD

EK413

23-jan

24-jan

SYD

HND

QF25

29-jan

29-jan

NRT

ICN

KE712

30-jan

30-jan

ICN

AMS

KL856

Welkom het nieuwe reislog

Hallo en welkom op ons reislog!

Dé plaats om op de hoogte te blijven van alle avonturen en ervaringen tijdens deze reis. Vanaf nu zul je hier dan ook regelmatig nieuwe verhalen en foto's vinden, en via de kaart weet je altijd precies waar ik me bevind en waar ik ben geweest! Meer informatie over mijzelf en de reis die ik ga maken vind je in het profiel.

Wil je automatisch een mailtje ontvangen wanneer er een nieuw verhaal of een nieuwe fotoserie op deze site staat? Meld je dan aan voor mijn mailinglijst door je e-mail adres achter te laten in de rechter kolom.

Ik zie je graag terug op mijn reislog en laat gerust af en toe eens een berichtje achter!

Leuk dat je met ons meereist!

Groetjes,

Jan Willem, Marietje, Joost en Hans